Monday, March 6, 2017

Хліб Наш Насущній - Повелитель хвиль

Читати: Йова 38:1-18 | Біблія за рік: Повторення Закону 3–4 ; Марка 10:32-52

І сказав: “Аж досі ти дійдеш, не далі, і тут ось межа твоїх хвиль гордовитих?”—Йовa 38:11

Існує відома легенда про те, як Кнуд, король Данії, − один з наймогутніших монархів 11 століття − спробував повеліти морським хвилям. Король звелів поставити на узбережжі трон під час приливу. “Ви – мої піддані, – звернувся він до хвиль. – Я наказую вам не затопляти мою землю і не мочити ніг свого пана”. Але вода продовжувала прибувати, і зрештою промочила не тільки ноги, а й одяг короля.

Цю історію часто розповідають, щоб вказати на пихатість, але насправді це є легенда про смирення. “Нехай весь світ знає, що влада королів – то марнота, – сказав далі Кнуд. – Лише Богу виявляють послух небо, земля й море”. Головна ідея цієї історії – лише Бог є всемогутнім.

Йов мав пізнати цю ж саму істину. Всі ми неймовірно маленькі у порівнянні з Тим, Хто заклав підвалини землі (Йов. 38:4-7); Хто наказує ранку приходити, а ночі – щезати (Йов. 38:12-13); Хто робить “схованки снігу” і вказує напрямок зорям (Йов. 38:22, 31-33). Існує лише один Повелитель хвиль – Бог (Йов. 38:11; Мт. 8:23-27).

Цю легенду корисно згадувати, коли стаємо зависокої думки про себе. Підіть до берега моря і спробуйте повеліти приливу. Або накажіть сонцю зупинитись. Ви швидко зрозумієте, Хто насправді великий та славний – і подякуєте Йому за те, що Він керує вашим життям.

Господи всемогутній, Ти величніший за всіх. Схиляюсь перед Тобою, Повелителем мого життя.

Бог великий, а ми маленькі – і це добре.


© 2017 Хліб Наш Насущній

No comments:

Post a Comment